الأحياء الدقيقة 1

 

الأحياء الدقيقة 1

1) معلومات عامة

1) General Information

كلية الطب البشري

قسم:

 

الكيمياء

Chemistry

 

Department:

Faculty of Medicine

اسم المقرر:

الأحياء الدقيقة 1

Microbiology 1

Course Name:

رمز المقرر:

MEBI202

MEBI202

Course No.:

الساعات المعتمدة:

4

4

Credit Hours:

ساعات التواصل:

النظرية:

3

 

  3

Theoretical:

Contact hours:

العملية:

2

  2 

Laboratory:

السريرية:

-

   -

Clinical:

المتطلبات السابقة:

علم الحياة والخلية

Biology & Cytology

Prerequisite:

هذا المقرر جزء من مقرر:

منفصل

Separated

This course is a part of the course:

هذا المقرر جزء من برنامج دراسة:

الطب البشري

Human Medicine

This course is a part of study  program:

                         

 

2) ملخّص المقرر ومراميه العامة

2) Crouse abstract & General Goals

 يهدف المقرر إلى فهم العلاقة الوثيقة للجراثيم والفيروسات الطبية بأمراض البشر الخمجية الجرثومية والفيروسية من خلال دراسة عامة ثم خاصة لخصائص الجراثيم الطبية من حيث البنية وطرائق النمو والتكاثر والنشاط الفيزيولوجي والكيميائي، وآليات إحداثها للأمراض، وكيفية تأثير المضادات الحيوية عليها .ودورها في العديد من الأمراض وآليات حدوثها وانتقالها وطرائق الوقاية منها.

كما يدرس الطالب الفيروسات وتوصيف تركيبها وتعداد خصائصها الأساسية وأسس التصنيف الفيروسي والإمراضية الفيروسية على المستوى الخلوي. ويميز الطالب التضاعف الفيروسي وطرائق إبطال فعالية الفيروسات طرائق عزل الفيروسات وتشخيص الأمراض الفيروسية والأخماج الفيروسية لدى الإنسان: طرائق العدوى والأعراض السريرية والوقاية والوبائيات والتركيبات المستخدمة في اللقاحات وأهم اللقاحات الفيروسية والأدوية المضادة للفيروسات وتوضيح آليات تأثيرها.

يتناول المقرر عرضا لاهم العوامل الممرضة الجرثومية و الفيروسية التي تصيب الانسان حيث يحدد الصفات الشكلية والزرعية ويشرح الآليات الإمراضية والأشكال السريرية للأمراض التي تسببها و توضيح طرق الانتقال و طرق التشخيص المخبري و المعالجة و الوقاية منها.

 The course aims to understand the close relationship of Medical germs and viruses with humans infectious diseases  through a general then specific study of the characteristics of medical germs in terms of structure,  methods of growth, reproduction,  physiological and chemical activity, pathogenicity in causing diseases, and how antibiotics influence them. And their role in many diseases and mechanisms, occurrence, transmission and methods to prevention.

In addition, the student studies viruses, their structure , basic characteristics, basis of viral classification and pathogenesis at the cellular level. The student recognizes viral replication and methods invalidate the effectiveness of viruses, methods of isolation and diagnosis of viruses. Viral diseases and  infections in humans: the modalities of infection, clinical symptoms and prevention, epidemiology,   vaccines and the most important viral vaccines and antiviral drugs And to clarify the mechanisms of its  influence.

 

 

 

The course includes a review of the most important bacterial and viral agents that infect human as it specifies their morphological and cultural properties and explains their pathogenicity mechanisms and clinical forms of the diseases caused by them. And clarifying means of transmission, laboratory diagnosis, treatment and prophylaxis from them.    

 

 

 

 

 

 

 

3) المخرجات (الحصائل) التعليمية

3) Learning Outputs (outcomes)

3-1. المعرفة والفهم:

3-1. Knowledge & Understanding:

بعد إنهـاء هذا المقرر بنجـاح، سـيكتسـب الطالب معرفـة وفهمـاً في:

After going through this course, student will gain Knowledge in, & understanding of:

·       تعريف الجراثيم والفيروسات الطبية وتحديد صفاتها الشكلية وخصائصها الإمراضية وشروط نموها وتكاثرها

 

 

·       تعريف الزمرة الجرثومية الطبيعية وتوزعها في الجسم البشري وأهم أنواعها وفوائدها

 

·       الإلمام بالمكونات الوراثية الرئيسية للجراثيم والفيروسات وطرق انتقالها

 

·       تعريف الإمراضية الجرثومية والفيروسية وتحديد عوامل الفوعة واستعراض آلياتها

 

 

·       استعراض الاليات المناعية للعضوية في الأخماج الجرثومية والفيروسية وتوضيح وسائل التمنيع الفاعل والمنفعل

 

 

·       معرفة المراحل الأساسية في التشخيص المخبري للأخماج الجرثومية والفيروسية وأهم الطرائق المستخدمة.

 

·       التمييز بين التعقيم والتطهير والطرائق الفيزيائية والكيميائية المستخدمة في كل منهما

 

·       تعريف مضادات الجراثيم والفيروسات ومعرفة الآليات الرئيسية لتأثيرها ومقاومتها

 

 

·       تحديد الصفات الشكلية والزرعية للجراثيم والفيروسات الطبية الشائعة والآليات الإمراضية والأعراض والعلامات السريرية للأخماج التي تسببها ومعرفة طرق انتقالها والتشخيص المخبري لها

·       Definition of medical bacteria and viruses, their morphological and pathogenic  characteristics and their growth and reproduction conditions.

·       Definition of normal bacterial flora, its distribution in the human body and its main types and benefits.

·       Familiarity of the genetic ingredients of bacteria and viruses and their modes of transmition.  

·       Deffinition of bacterial and viral pathogenicity and determination of their virulence factors and review of its mechanisms.

·       Review of the immunological mechanisms of the organism in bacterial and viral infections and clarifying the means of active and passive immunization

·       The knowledge of main steps of laboratory diagnosis of bacterial and viral infections and the most important used techniques.

·       Discrimination between sterilization and disinfection, and the physical and chemical methods used in each.

·       Definition of antibacterial and anti viral drugs and the knowledge of the main mechanisms of their effects and resistance.

·       Definition of morphological and cultural characteristics of the common medical bacteria and viruses, their pathogenicities, clinical symptoms and signs of the infections caused by them, and their modes of transmission and laboratoty diagnosis techniques of forms

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-2. المهارات الذهنية:

3-2. Intellectual skills:

بعد إنهـاء هذا المقرر بنجـاح، سيكون الطالب قادراً على:

After going through this course, student should be able to:

·       الإلمام بالصفات الشكلية والزرعية للجراثيم والفيروسات الطبية

 

·       معرفة طرق انتقالها، وبائياتها، أعراضها السريرية

 

·       معرفة طرق أخذ العينات المناسبة وتشخيصها

 

·       معرفة طرق معالجتها والوقاية منها

·       Knowledge of morphological and cultural characteristics of medical bacteria and viruses

·       Knowledge of their transmission modes, epidemiology, clinical symptoms

·       Knowledge of methods of getting suitable samples

·       Ways of their treatment and prevention ways

 

3) المخرجات (الحصائل) التعليمية (تابع)

3) Learning Outputs (outcomes) (Contin.)

3-3. المهارات المهنية والعملية:

3-3. Professional & Practical Skills:

بعد إنهـاء هذا المقرر بنجـاح، سيكون الطالب قادراً على:

After going through this course, student should be able to:

·       معرفة قواعد السلامة العامة والتعليمات المتبعة في مخبر الأحياء الدقيقة

 

·       استخدام المجهر الضوئي بشكل صحيح في فحص العينات الجرثومية

·       إعداد لطاخة جرثومية واستخدام تلوين غرام وتسيل نلسون وتمييز الأشكال الجرثومية

 

·       تمييز طرائق التعقيم والتطهير وتطبيق بعضها

 

 

·       استعراض أوساط الزرع الشائعة الاستخدام وطرق تحضيرها، وإجراء الزرع الجرثومي من عينة مرضية على نماذج مختلفة من الأوساط الزرعية.

 

 

·       وصف نتائج الزرع الجرثومي عيانيا ومجهريا.

 

·       التعرف على الصفات الزرعية والمجهرية لأهم الجراثيم الطبية.

 

·       تطبيق بعض الاختبارات الكيميائية الحيوية التفريقية لبعض الأنواع الجرثومية

 

·       تمييز اختبار التحسس الجرثومي للصادات

·       Knowledge of general safety rules and instructions followed in The Microbiolry Laboratory.

·       Use of the optical microscope correctly in the check of bacterial specimens.

·       Preparation of a bacterial smear, applying Gram and Ziel-Nelson Dyes and discrimination of bacterial forms.

·       Discrimination of sterilization and disinfection methods of and applying some of them.

·       Review of the common used culture media and their methods of preparation, and culturing bacteria from an abnormal specimen on different models of culture media.

·       Description of bacterial culture outcomes both visually and microscopically.

·       Identification of the cultural and microscopial characteristics of the most important medical bacteria.

·       Applying some differential biochemical tests of some bacterial types.

 

·       Discrimination of bacterial antibiotics sensitivity test. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-4. المهارات العامة والقابلة للانتقال:

3-4. General & transferable skills:

بعد إنهـاء هذا المقرر بنجـاح، سيكون الطالب قادراً على:

 

After going through this course, student should be able to:

·       التعرف على الأمراض المعدية الجرثومية والفيروسية

·       الاستعداد للتعمق بالتشخيص السريري في المقررات السريرية اللاحقة خاصة مقرر الأمراض الباطنية الخمجية

 

·       معرفة أهم الفحوص المخبرية والشعاعية وتوقيت أخذ العينة المناسبة في الوقت المناسب

 

·       امتلاك الخبرات الأساسية للمعالجة والوقاية من الجراثيم والفيروسات والتي لا بد من استكمالها في مقررات الأدوية والمناعة

·       Knowledge of bacterial and viral infectious diseases

·       Being ready to go deep through clinical diagnosis in the coming clinical courses especially Internal Infectious Diseases

·       Knowledge of main laboratory and radial tests and the suitable time to have the suitable specimen

·       Having the basic experiences of treating and prophylax from bacteria and viruses which has to be completed in Pharmacology and Immuonology

·        

 

4) وصف المقرر (العناوين العامة)

4) Crouse Description (general outlines)

الجزء الأول: علم الجراثيم العام

1.      مدخل الى علم الاحياء الدقيقة

2.      بنية الخلية الجرثومية         

3.      تصنيف وتسمية الجراثيم

4.      نمو وفزيولوجيا الجراثيم

5.      الوراثة الجرثومية

6.      العلاقة بين الجرثوم والثوي

7.      عوامل حدوث الأمراض الخمجية

8.      دفاع البدن ضد العوامل الممرضة

9.      تشخيص الأمراض الخمجية الجرثومية

10.  وبائيات الأمراض الخمجية

11.  المعالجة الكيميائية المضادة للجراثيم (الصادات)

12. التعقيم والتطهير

الجزء الثاني:  علم الجراثيم السريري

1.      المكورات االعنقودية

2.      المكورات العقدية والرئوية

3.      النيسرية

4.      العصيات ايجابية الغرام

5.      العصيات سلبية الغرام – الأمعانيات

6.      العصيات سلبية الغرام المرتبطة بمصادر حيوانية

7.      الزائفة

8.      العصيات سلبية الغرام المتعلقة بالسبيل التنفسي

9.      المتفطرات

10.  الشعيات

11.  الجراثيم اللاهوائية : العصوانيات ،المطثيات

12.  الملتويات

13.  الريكتسية

14.  المتدثرة

15.  المفطورات

الجزء الثالث: علم الفيروسات

16.  المدخل الى علم الفيروسات

17.  فيروسات DNA غير المغلفة

18.  فيروسات DNA المغلفة

19.  فيروسات الكبد

20.  فيروسات RNA ايجابية الطاق

21.  الفيروسات القهقرية-فيروس عوز المناعة البشري المكتسب

22.  فيروسات RNA سلبية الطاق

23.  فيروسات RNA ثنائية الطاق

24. عوامل اخماجية غير تقليدية

       UNIT I:general  Bacteriology

1.            Introduction to Microbiology

2.            Structure of Bacterial cell

3.             Classification and taxonomy of bacteria

4.             Bacterial Growth and physiology

5.             Bacterial Genetic

6.            Relationship between bacteria and host

7.            Factors of bacterial infections occurrence

8.            Body defense against pathogens

9.            Diagnosis of bacterial infectious diseases

10.   Epidemiology of infectious diseases

11.    Antimicrobial chemotherapy (Antibiotics)

12.  Sterilization and disinfection

UNIT II : clinical Microbiology

1.            Staphylococci

2.            Streptococci and Pneumococci

3.            Neisseriae

4.            Gram-positive Rods

5.            Gastrointestinal Gram-negative Rods

6.            Gram-negative Rods (animal sources)

7.            Pseudomonas

8.               Gram-negative Rods in respiratory system

9.               Mycobacteria

10.   Actinomycetes

11.    Clostridia and Other Anaerobic Rods

12.   Spirochetes

13.   Rickettsia

14.   Chlamydiae

15.   Mycoplasma

UNIT III: Virology

16.   Introduction to the Viruses

17.  Nonenveloped DNA Viruses

18.   Enveloped DNA Viruses

19.   Hepatitis Viruses

20.   Positive-strand RNA Viruses

21.   Retroviruses and AIDS

22.   Negative-strand RNA Viruses

23.   Double-stranded RNA Viruses

24.   Unconventional Infectious Agents

 

 

 

5) الكتب المدرسية والمراجع

5) Textbooks & References

الكتاب (الكتب) الرئيسـ(ـة) المقرر(ة):

Main textbook(s):

علم الأحياء الدقيقة. د. هيام البشارة. جامعة دمشق

الجراثيم والفيروسات الطبية. د. تيسير البني وآخرون. جامعة دمشق

 

 

 

مراجع إضافية:

Further Readings:

1. Lippincott's Illustrated Reviews Microbiology 3rd Edition

2. Medical microbiology: an introduction to infectious diseases  by James J. Champoux

 3. Sherris medical microbiology by Kenneth James Ryan, C. George Ray

4. Medical microbiology by Richard V. Goering, Cedric A. Mims

5. Clinical Microbiology made ridiculously simple by Mark Gladwin and Bill Trattler

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

6) طرائق التعليم والتدريب في المقرر

6) Teaching & Training Methods

محاضرات علمية

عروض وسائط متعددة/تفاعلية

تجارب عملية مخبرية /ميدانية

التفاعل والمشاركة الإيجابية

عروض تقديمية من قبل الطلاب

 

     

 

7) طرائق تقييم تحصيل الطالب

6) Assessment Methods

الاختبار الفصلي  الأول

نظري

5

Theoretical

First  Test

عملي

 

Practical

الاختبار الفصلي الثاني

نظري

5

Theoretical

Second Test

عملي

 

Practical

التقييم المستمر

نظري

 

Theoretical

Continuous Assessment

عملي

 

Practical

 

 

 

الامتحان النهائي

نظري

70

Theoretical

Final Exam

عملي/سريري

20

Lab l Clinical

المجموع

100

Total

8) المواضيع التفصيلية للمقرر وفق الكتاب وتوزيعها على أسابيع الفصل

8) Detailed Course Outline according to the Book & weekly distribution

الموضوع

صفحات الكتاب

الساعات

Subjects

الأسابيع                     weeks

Pages

Hours

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

1.      مقدمة في الأحياء الدقيقة

2.      الصفات العامة وبنية الخلية الجرثومية

3.      التصنيف والتسمية

4.      نمو وفزيولوجيا الجراثيم

11-13

17-26

27

28-33

0.25

1.5

0.25

1

1.           Introduction in Microbiology

2.           General characteristics and structure of bacterial cell

3.           Classification and taxonomy

4.           Bacterial Growth and physiology

 

ü    1**

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.      الوراثة الجرثومية

6.      العلاقة بين الجرثوم والثوي

7.      عوامل حدوث الأخماج الجرثومية

8.      وبائياتها وطرق تشخيصها

34-43

44-45

46-49

66-69

1.5

0.5

0.5

0.5

5.           Bacterial genetics

6.           Relationship between bacteria and host

7.           Factors of infectious diseases

8.           Epidemiology and diagnosis methods

 

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.      الصادات

10. التعقيم والتطهير

70-76

77-83

1.5

1.5

9.           Antibiotics

10.  Sterilization and disinfection

 

 

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11. المكورات إيجابية الغرام: العنقودية

12. العقدية

13. العقدية الرئوية

85-90

91-97

98-100

1.25

1.25

0.5

11.  Gram Positive cocci: Staphylococcus

12.  Streptococcus

13.  Pneumococci

 

 

 

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14. المكورات والعصورات سلبية الغرام: النيسرية، الموراكسيلة

15. المستدمية

16. البورديتيلة

17. العصيات إيجابية الغرام: الوتديات، الليسترية

101-107

 

107-109

110-112

112-116

1.25

 

0.5

0.5

0.75

14.  Gram Negative cocci and bacillococci: Neisseria, Moraxella

15.  Haemophilus

16.  Bordetella

17.  Gram positive bacteria: Coryne-bacterium, Listeria

 

 

 

 

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18. العصيات إيجابية الغرام: العصوية

19. المطثية

20. الجراثيم اللاهوائية غير المكونة للأبواغ

117-118

119-126

127-128

0.5

2

0.5

18.  Gram positive bacteria: Bacillus

19.  Clostridium

20.  Non-spore-forming Anaerobes

 

 

 

 

 

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21. العصيات سلبية الغرام: الأمعائيات

130-141

3

21.  Gram negative bacteria Enterobacteriaceae

 

 

 

 

 

 

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22. البروسيلة

23. الزائفة

24. الضمة

25. العطيفة، الملوية

128-130

141-142

143-144

144-145

1

0.5

0.5

1

22.  Brucella

23.  Pseudomonas

24.  Vibrio

25.  Campylobacter, Helicobacter

 

 

 

 

 

 

 

*

 

 

 

 

 

 

 

 

26. المتفطرات

27. الفيلقية

146-156

157-158

2.5

0.5

26.  Mycobacteria

27.  Legionella

 

 

 

 

 

 

 

 

*

 

 

 

 

 

 

 

28. الملتويات

29. المفطورات

30. المتدثرة، الركتسية

31. الشعيات

159-163

164

165-167

167-168

1.5

0.25

0.75

0.5

28.  Spirochetaceae

29.  Mycoplasma

30.  Chlamydia, Rickettsiae

31.  Actinomycetes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

 

 

 

 

 

 

32. الخصائص العامة للفيروسات

33. طرق الزرع الفيروسي

34. آلياتها الإمراضية

35. تشخيصها

36. معالجتها، والوقاية من الأخماج الفيروسية

171-175

176-177

178-183

183-184

185-187

1

0.5

0.75

0.25

0.5

32.  General properties of Viruses

33.  Methods of viral cultivation

34.  Pathogenesis

35.  Diagnosis

36.  Treatment and prophylaxis from viral infections

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

 

 

 

 

 

37. فيروسات الدنا: الفيروسات الحلئية البشرية

38. فيروسات الورم الحليمي البشري

39. الفيروسات الغدية

189-199

200-201

201-202

2

0.5

0.5

37.  DNA viruses: Human Herpes viruses

38.  Human Papilloma Viruses

39.  Adenoviruses

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

 

 

 

 

40. فيروسات الرنا: الفيروسات المخاطية

41. الفيروسات نظيرة المخاطية

42. الحصبة الألمانية

43. الفيروسات الريوية

44.  

203-206

207-211

211-212

217

1

1

0.5

0.5

40.  RNA viruses: Orthomyxoviruses

41.  Paramyxoviruses

42.  Rubella virus

43.  Reoviruses

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

 

 

 

45. الفيروسات البيكورناوية

46. فيروس الكلب

47. الفيروسات المنتقلة بمفصليات الأرجل

48. الفيروسات المنتقلة بالقوارض

49. الفيروسات التاجية

212-217

229-231

232-233

234

244

1

0.5

0.5

0.5

0.5

44.  Picorna viruses

45.  Rabies virus

46.  Arboviruses

47.  Roboviruses

48.  Coronaviruses

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

 

 

50. فيروسات التهاب الكبد

218-228

3

49.  Hepatitis viruses

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

 

51. الفيروسات القهقرية

52. الفيروسات الورمية

53. مراجعة عامة

229-231

245-244

1.5

1

0.5

50.  Retroviruses

51.  Tumor viruses

52.  General revision

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Syrian Private University - medicine @ 2024 by Syrian Monster - Web Service Provider | All Rights Reserved